Links

         CV

         Contact

         Toelichting

 
30-augustus-2008

Koffiecomposities van Willie Duursma in de Lawei

DRACHTEN – In Galerij de Lawei worden alle zintuigen geprikkeld met de duo-tentoonstelling van Inger Steyn (felgekleurde olieverf- en lakschilderijen) en Willie Duursma. Hun werk lijkt op het eerste gezicht niet aan elkaar verwant, maar gaat onderling een onverwachte dialoog aan, onder het genot van de geur van gemalen koffie.

Die koffie ligt in het midden van de ruimte, op een groot wit zeil. Duursma heeft ermee getekend en hoe dat in zijn werk is gegaan, wordt getoond in een gefilmde registratie. 
Hij is in het midden begonnen met een stapeltje koffie, waarna dat langzaam werd uitgestrooid en uitgeveegd. Daarbij gebruikte hij ramenwissers, potjes en bezems, maar ook een credit card. Als je hem zo bezig ziet heeft het iets van ernstig spelen. Het roept herinneringen op aan vroeger in de zandbak, maar tegelijkertijd zit er zoveel raffinement in de vorm- en vlakverdeling, dat het duidelijk wordt dat hier geen sprake is van vrijblijvendheid, maar wel van vrijheid. Er zit een onbevangenheid in zijn handelen die aanstekelijk werkt en bovendien heeft Duursma geen enkele pretentie. Hij maakt geen werken voor de eeuwigheid, hij geniet van het proces en vernietigt zijn werk weer na voltooiing. De vloer is zijn canvas, de koffie zijn verf en zijn werkwijze is een performance, waarbij ook het publiek betrokken wordt. Die kan zijn werk niet alleen zien, maar ook voelen, horen, proeven en ruiken. De grote tekening – die vorige week tijdens de opening is gemaakt – wordt vandaag vervangen door een nieuw exemplaar. 

Het mooie is, dat die tekening tevens een reliëf is, wat gevolgen heeft voor de kleur. Waar de concentratie van koffie hoog is, wordt een warme donkerbruine tint zichtbaar, terwijl de plekken die licht zijn ingestrooid, eerder lichtbruin zijn. De cirkelvormige opbouw correspondeert wonderwel met de schilderijen van Steyn, die vooral vers fruit laten zien in gedecoreerde schalen. Doordat ze de voorstelling steeds van boven vastlegt, ontstaan de patronen in cirkels, die qua opbouw doen denken aan een mandala. De hoogglans lakverf wordt daarbij alleen voor bepaalde onderdelen gebruikt. 

Steyn maakt zowel grote schilderijen als intieme miniatuurtjes. De cirkels van de schalen en de bollen van het fruit hebben in één werk geen verdere decoratie, wat de toepasselijke titel Universum oplevert. Het lijkt een prachtige metafoor voor deze tentoonstelling, waar de bezoeker op vele lagen wordt bediend.

Galerij de Lawei, Burgemeester Wuiteweg 24 (ingang Gauke Boelensstraat), Drachten.
Woensdag tot en met zaterdag 14.00 – 17.00 uur, donderdag 18.30 – 20.30 uur en tijdens de pauze van voorstellingen in Schouwburg de Lawei. Tot en met 4 oktober.


SUSAN VAN DEN BERG

http://www.leeuwardercourant.nl/Media_dvhn.htmlshapeimage_1_link_0